Кметът Фандъкова: „София реализира проекти за над половин милиард евро през новия програмен период“

 

376 млн. евро са привлечени за изграждане на третия лъч на метрото по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” и 120 млн. евро за подобряване на градската среда и енергийна ефективност по ОП "Региони в растеж“. Строителството на третата линия на метрото започна тази година с първите 7 километра, а до 2019 г. метрото ще има 45% дял в системата на градския транспорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на форум за градско развитие в Букурещ. 


По време на срещата кметът представи опита на Столичната община в използването на Европейските фондове с цел развитие на интегрирана градска среда и подготовката за новия програмен период. „Очакваме 250 млн. евро за изграждане на канализация по ОП "Околна среда“ и 175 млн. евро за третата фаза на интегрирания проект за управление на отпадъците по ОПОС“, допълни още Фандъкова. 
    
Столичният кмет Фандъкова припомни, че през програмния период 2007-2013 г. София е реализирала 110 проекта по оперативни и общностни програми, като най- големите от тях са проектът за управление на отпадъците, разширението на столичното метро, обновяване на градския транспорт с нови превозни средства, въвеждането на мерки за енергийна ефективност в училища и разкриване на археологическото наследство. 
   

Във форума участват Корина Крецу- Европейски комисар по регионална и градска политика, вицепремиерът и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Василе Динчу, и кметът на Букурещ Габриела Фирея. 
   

Във форума участват зам.-кметът на Столичната община Ирина Савина, и заместник- кметовете на Бордо - Флоран Форзи и на Майнхайм -Кристиан Спехт. 

 

Информация и снимки: Пресцентър на Столична община

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА