Кръшни хора се виха на площада на село Доброславци

 

Осмият фолклорен фестивал „Дръж се земьо-шоп те гази” събра стотици любители на българските народни танци. Клубовете за народни хора от район «Нови Искър» и гостите от столицата показаха, че хорото е магичен ритуал и силата и енергията му е несравнима с друг танц, неслучайно мотото на фестивала е :”Нека рамо до рамо,ръка за ръка,да дарим любов на света.”

 

Тържеството беше открито от кмета на район»Нови Искър» Даниела Райчева и евродепутата Ангел Джамбазки, който предаде на кмета на Доброславци Светла Крумова специални подаръци: икона на Светите братя Кирил и Методий, голяма карта-помагало за историята на българския народ и национален  трибагреник.

 

Всеки клуб представи хорá и ръченици от различни фолклорни области на България и показа на публиката красотата и многообразието на българския народен танц.  Специални гости в празничната програма бяха фолклорна танцова формация «Бобошевско веселие»  и Духовият оркестър на град Бобошево, а танцови ансамбли от Сърбия и Македония внесоха особен колорит в празничната програма.

 

По стара българска традиция всички участници и гости бяха посрещнати с хляб и сол от домакините.

 

На празника се представи и  детската танцова за спортни танци към читалище „Пробуда-1921” Доброславци, като атракцията бяха най-малките танцьори и техния  Интересни и много артистични бяха малките актьори от школа «Талентс Фактори», които представиха фолклорни скечове и вдигнаха градуса на настроението.  Всеки състав беше награден с плакет и грамота от кмета на Доброславци. Водещ на мероприятието бе Диманка Малинова.

 

След празничната програма освен гостуващите клубове,във всенародното веселие се включи и публиката.

 

Тържеството приключи късно вечерта със светлинно шоу.

Снимки от събието можете да разгледате тук

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА