Фотографска изложба представя различния свят на децата в неравностойно положение

Изпитвам голямо уважение към труда и професионализма на всички специалисти от Сдружение „Дете и пространство“. С вашите усилия вие ни учите, че различието не бива да ни плаши, а напротив – трябва да намираме доброто и красивото – сподели г-жа Фандъкова по време на откриването на изложбата – Със Сдружението работим по три проекта, които са в посока да се научим да живеем заедно с различията си и да споделяме публичните пространства. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Към настоящия момент на територията на София функционират общо 74 социални услуги за деца и възрастни, като до края на 2016г. те ще бъдат 79. Столичната община работи съвместно със сдружение „Дете и пространство“ през 2010г. разкрихме два Центъра за настаняване от семеен тип за деца за младежи с увреждания в ж.к. Слатина и в ж.к. Люлин. До края на 2016г. Столична община ще разкрие още 5 социални услуги.

Фотографска изложба, организирана от Сдружение „Дете и пространство“ и Музейко, представя „невидимите деца“ 8 години след затварянето на придобилия печална слава дом „Св. Петка“ в Могилино, които сега живеят в Център за настаняване от семеен тип в Слатина, управляван от сдружението. Изложбата от авторски фотографии на деца и птици обяснява по един достъпен начин достойнството и уникалността на различието.

Събитието е посветено на обитателите на всички центрове за настаняване от семеен тип, които до неотдавна живееха във вече затворените от държавата домове за деца и младежи с умствена изостаналост.

Официални гости на събитието бяха още Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето, Наталия Стоянова, кмет на община Слатина, Мина Владимирова, директор на Дирекция „Социални дейности” към Столична община и Нели Кацарска, директор 55-та ЦДГ.

„Да запазим достойнството и уникалността на различието“ е първата кампания с благотворителна цел, която сдружението стартира след като пое грижата за част от децата, изведени от дома в Могилино. Автор на фотографиите на децата е Ралица Драндарова, клиничен психолог, която работи в центъра повече от година. За периода на изложбата са организирани разнообразни дейности за най-малките гости на Музейко, които ще имат възможността да се докоснат до света на децата от центъра с помощта на приложните изкуства, да се забавляват и да направят творението си незабравим подарък на дете от ЦНСТ. Изложбата е отворена за посетителите на „Музейко“ и ще се проведе от 03.04. 2016г. до 10.04.2016 г. и. Вратите на музея са отворени от вторник до неделя, от 10:00 до 18:00 ч.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА