Стартира приема на документи за предоставяне на социални услуги: „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“



От 01.03.2016 г. до 11.03.2016 г. /включително/ в сградата на районната администрация ще се приемат заявления от кандидат–потребители и кандидати за „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“ по Проект: „Подобряване на качеството на живот и достъпа до услуги за социално включване в СО – район „Нови Искър“, бюджетна линия № BG05M9OP001-2.002 “Независим живот“.

 

Приема ще се извършва всеки работен ден от 08:30 до 17:30 часа във фронт-офиса на адрес: гр.Нови Искър, ул. „Искърско дефиле“ №123. 

„Личен асистент“ е лице, което помага на потребител с увреждане, във всички сфери от неговото ежедневие.

„Социален асистент” е лице, предоставящо комплекс от услуги, насочени към социална работа и консултации на потребителите и свързани със задоволяване на потребностите от организация на свободното време и осъществяване на контакти.

„Домашен помощник” е лице, предоставящо услуги в домашни условия, насочени към поддържане на хигиената на обитаваното жилище, пазаруване и приготвяне на храна, пране и други комунално-битови дейности.

Кандидатите за потребители и кандидатите за лични асистенти, социални асистенти и домашни помощници  могат да подават  заявления по образец за съответната услуга/и заедно с придружаващите документи, описани в тях.

 

Заявленията може да изтеглите тук.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА