Трифон Зарезан в Доброславци

Тази година Трифон Зарезан се празнува за 12 поредна година в софийското село Доброславци – част от столичния район „Нови Искър“. Инициативата е започнала от местни фермери, след смерч, който спохожда Доброславци през 2001 г. и много големи градушки, които опустошават реколтата през тази година.  Решават да почетат Св. Трифон, като организират голям празник.  По-късно при освещаването на новопостроения манастир на Доброславци „Св. 40 мъченици” през 2012 г. в олтара са вградени мощи на Св. Трифон.

Подготовката стартира още месец преди празника. Мъжете от инициативния комитет сами приготвят 500 литра „тежко” червено вино, което раздават безплатно на празника. Казват, че каквото е виното на трапезата на Трифон Зарезан, такава ще е реколтата през годината. Специално подбран Инициативен комитет избира цар на лозята. Честта да носи титлата тази година се полага на Тодор Стоянов. В ръцете с носи иконата на Св. Трифон. Той отпива руйно вино и отива да зареже лозето в къщата на Васил Ризов. Носен е на ръце, както се полага на истински цар, изпроводен с шарена каруца, теглена от бърз кон и заедно със неговата свита отива да зареже лозето. При ритуалното рязане на лозите прелива с вино, като нарича: „Колко капки паднат на земята Толкоз бъчви вино във мазата Нека бъде руйно и червено на трапезата ни весело засмено. Нека да сме живи да сме здрави, като твойте пръчки – вечно млади Да бъде годината добра и плодовита Благодатна и берекетна”. Празникът започва с водосвет, отслужен от отец Мариан.

Участници в програмата: Танцова формация ”Весело хоро” Доброславци, Танцов състав „Житни зрънца” с. Житен, Младежка и детска  фолклорна формация „Славейче” с. Житен Кукерите от гр. Земен и народният певец Венцислав Пенев.

Текст: Веселина Котова

Галерия със снимки, можете да намерите тук 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА