Йорданка Фандъкова: Бюджет 2016 продължава реализацията на зелените политики във всяка сфера

 С Бюджет 2016 на Столична община продължаваме реализацията на зелените политики във всяка от сферите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на заседание на Столичен общински съвет, на което бе приет бюджета на Столична община за 2016 г.

  

Бюджетът за 2016 г. е в размер на 1,260 млрд. лв. От тях капиталовата програма е 421 млн. лв., от които по оперативните програми осигурените средства са 195 млн. лв. Собствените приходи, заложени в размер на 589 млн. лв. са със 7 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. Залагаме увеличение на приходите от местни данъци с 3 млн. и от общински такси – с 3,8 млн. В последните години показахме, че с последователни мерки подобряваме събираемостта, каза също кметът. В последните години успяхме да съберем 50 млн. лв. повече – благодарение на свързването на нашата система с тази за техническите прегледи на автомобилите, а сега работим за връзка с Имотния регистър. Създадената преди години обща данъчна система на данъчните отдели помогна както за по-голям контрол, така и чувствително улесни гражданите, заедно с новите възможности да се плащат задълженията онлайн през страницата на общината или НАП.   

На първо място ключовият проект за 2016 г. е започналото вече изграждане на третия лъч на метрото. Никога в София не се е изграждало с такова темпо релсов път - правим го като ключов приоритет, защото това е не само най-удобния начин за придвижване в града, но и транспорта с най-голям екологичен ефект, каза кметът. В бюджета са заложени 200 млн. лв., с които започва изграждането на метрото от „Малък Градски театър зад канала“ до "Овча купел". Продължава модернизацията на градския транспорт, а до края на годината предстои да завърши интелигентната система за управление на градския транспорт. И тази година ще продължи реконструкцията и цялостно изграждане на булеварди, текущ ремонт и изграждане на малки улици в различни райони на града, както и ремонт на мостове.   

В последните години бюджетите на Столична община се вижда, че работим по последователни и ясни приоритети. Именно благодарение на тази последователна и устойчива политика се постигат реални резултати, каза също кметът Фандъкова.    

Бюджетът бе представен и обсъждан публично. На сайта за отворени данни на София бе публикувана детайлна разбивка на приходите, разходите и капиталовата програма от проекта за бюджет за 2016 г. За първата седмица данните са свалени над 50 пъти.

Информация: Пресцентър на Столична община

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА