На Бабинден в село Доброславци

Един от най-хубавите български празници, Бабинден,  по традиция събра млади и стари, настоящи и бъдещи баби и майки в Доброславци, които отдадоха почит на Деня на родилната помощ и отправиха своята най-искрена благодарност към хората, отдали се на тази отговорна и благородна професия – д-р Дянкова и сестра Георгиева. От сърце им пожелаха здраве, радост, много успехи и все така всеотдайно и професионално да се грижат за жителите на Доброславци.

               

Кметът на Доброславци, Светла Крумова, пожела много бебета да се родят през 2016 година и благодари на всички присъстващи за подкрепата и съвместната работа и все така задружно да посрещат празниците заедно.

               

Най-щастливи  бяха младите майки, най-скорошни родилки, които се включиха в традиционния празничен ритуал. Анелия Иванова, най-скорошната родилка, поля на акушерката да си измие ръцете, а тя нарече колкото капки паднат на земята, толкова бебетата да се родят през годината. След това младата майка беше захранена с хляб, сол и пипер, за да бъдат децата бели като солта, червени като пипера, здрави и чисти като хляба, а тя трябваше здраво да стиска в ръцете си лук, за да имат младите майки много кърма.

               

Символ на здраве и плодородие беше разчупването на погачата, която младите майки Цветелина Конакчиева и Цветелина Иванова поднесоха на всички присъстващи, а традицията повелява,които иска момиче, трябва да отчупи от средата, а който иска момче – от края.

               

И на празник, като на празник – всички се включиха задружно във веселбата, с много песни, танци и кръшни хорà.

      

Текст: Веселина Котова

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА