Нов метод за телефонни измами

 От 02 РУП информират, че с настъпване на коледно-новогодишните празници се очаква зачестяване на телефоните измами. Най-често жертви на такъв тип престъпления стават по-възрастните хора. Това стана ясно по време на среща между кметът на район „Нови Искър“, Даниела Райчева и служители на 02 РУ и Участък „Пожарна безопасност и защита на населението” (УПБЗН) – Нови Искър. На нея бяха обсъдени проблеми свързани с безопасността на жителите на района.

 

Класическите сценарии за телефонна измама на престъпниците са:

 

- пострадал близък, който е настанен в болница и са необходими средства за лечението му;

- близък заразен с птичи или свински грип и се искат пари за скъпоструваща ваксина;

- освобождаване на близък участвал в ПТП, в следствие на което е починал човек;

 

В последно време са зачестили случаите, в които има направен неуспешен опит за измама. Разкритите измамници отново се обаждат. Подставеното лице се представя за служител от полицията и обяснява, че са по следите на измамниците, но за да ги заловят е необходимо да им се предаде сума с „белязани“ пари, която след това ще им бъде върната.

 

Какво е важно да знаем и как да реагираме в такава ситуация:

 

-          Вашият телефонен номер е избран случайно (просто набор от цифри)

-          Те не знаят нищо за вас. Ако в процес на разговора споменат име на ваш близък, то е защото вие сте им го казали.

-          Измамниците са изобретателни, нагли и безскрупулни.

 

За това не се доверявайте на непознати лица, не им предоставяйте лични данни по телефона. Запазете самообладание при получаване на обаждане от човек, представящ се за ваш роднина, затворете телефона и се свържете с него или някой друг ваш близък, който има връзка с него.

 

Ако спрямо Вас е направен опит за телефонна измама, незабавно се обадете на тел. 112 или на телефоните на 02 РУ – 02/ 982 08 20; 02/ 831 01 07; 02/ 982 27 35.

 

При извършване на служебните си задължение, служителите на полицията не искат и не вземат пари от гражданите. Даването и приемането на пари, е престъпление.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА