Мировяне се подготвя за традиционния празник „На Великден при шопите”

Венцислава Потева


На 16 април, от 11.00 часа на централния площад в с. Мировяне, район „Нови Искър” и кметство Мировяне организират традиционния празник „На Великден при шопите”. Всяка година свещеника на селото, отец Ириней, освещава агнешки курбан, който се приготвя за здраве и успех, както на местните жители, така и на всички гости на Мировяне.

 

На специално изградената и пъстро аранжирана сцена тази година ще се изявят фолклорни колективи от читалищата в с. Волуяк и кв. Требич, а също така и детският клуб в село Мировяне. Празничната програма ще включва и провеждането на конкурси за ”Най-автентично изрисувано яйце” и “Най-красива великденска рисунка”. Великденската томбола пък ще даде шанса на всеки гост да си тръгне с някоя от наградите, а те са наистина атрактивни. Най-голямата награда и тази година ще бъде живо великденско  агънце, за втора награда руйно вино, а трета - великденски козунак. Красивите момичета от лазарската група към читалището ще посрещат всички присъстващи с великденски яйца и козунаци и слънчеви усмивки.

 

Настоятелството на читалището в Мировяне иска да обедини  позитивната енергия на деца и възрастни  в селото и всички заедно да сътворят  една незабравима празнична емоция с този прекрасен празник. Деца и родители ще изработят невероятно красиви предмети, свързани със символиката на най-големия християнски празник. В слънчеви багри ще оживеят писани яйца, картички, рисунки, цветни аранжировки. Посетителите ще бъдат привлечени от уханието на дъхави козунаци и уникални сладкиши. Народен оркестър ще се погрижи за доброто настроение на зрителите, а водещ на програмата ще бъде Галя Асенова.

 

Празникът „На Великден при шопите” се осъществява с финансовата подкрепа на Дирекция „Култура”, програма „Апликационни форми”.


Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА