Район „Нови Искър и клуб „Искам да успея” организират поход - „Да преоткрием крепостта Белиград”

На 31 март (събота), район „Нови Искър” и клуб „Искам да успея” от 170 СОУ „Васил Левски” организират поход към крепостта „Белиград”. Начален час - 10.00 часа, сборен пункт – двора на Курилски манастир „Св. Иван Рилски”.

 

Походът се организира с цел да се преоткрие една забравена историческа забележителност, която се намира на територията на нашият район. Заедно ще се качим до крепостта, ще прокараме туристически маршрут, ще го обозначим, а когато стигнем нашата цел – ще я отбележим на всички по-известни и общодостъпни електронни карти, за да може всеки, който иска, да може лесно да намери най-лесния маршрут до крепостта Белиград и да я посети.

 

Малко история за крепостта Белиград:

 

До сега около Искърският пролом са регистрирани шест укрепления от предримския период, които заедно с крепостта Белиград край Курило, са изграждали стройна система от укрепителни съоръжения. Белиград е имала важно стратегическо значение, тъй като пазела входа на планината и пътя, свързващ Софийското поле с важни провинции оттатък планината. Изградена е по времето, когато нашите земи са населявани от славяните и е характерна за техния начин на живот. Друга легенда разказва, че крепостта е построена през римско време като отбранително съоръжение на алтернативен път през Искърското дефиле.

 

Легенда разказва, че последния й собственик, преди падането на България под турско робство, бил знатен българин, който е бил изключително богат.


Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА