Изложба на Ясен Гюзелев в Софийска градска художествена галерия

Ясен Гюзелев е от малкото български илюстратори, чието творчество е ориентирано почти изцяло към чуждестранни издателства. Неговата професионална дейност започва в края на 80-те години още като студент в Националната художествена академия. През 1990 г. заминава за Италия, сътрудничи на различни издателства, рисува таро карти, започва илюстрации към „Пинокио“. Рисува „Пчелната царица“ от братя Грим, след това „Артур и Ескалибур“, „Рожденият ден на инфантата“, „Дама пика“, „Орфей и Евридика“, „Сократ“. И безспорната кулминация в досегашното му творчество – „Алиса в страната на чудесата“. Когато започва да работи върху Алиса достига до евристичната идея в ядрото на книгата да бъде една картина, от която всеки оформител може да взима различни сцени и фрагменти. След първата й реализация, осъществена от берлинското издателство „Auflau-Verlag“ (2000), следват седем издания на различни езици – китайски (2002), английски (2003), испански (2007), български (2010), корейски (2011).

РЕТРОСПЕКТИВА

 30 АПРИЛ – 31 МАЙ 2015

 Софийска градска художествена галерия

 Откриване: 30 април, четвъртък, 18.00 часа

 Куратор: Красимир Илиев

 „Микеланжело“, „Дон Кихот“, „Кралят на златната река“, „Оливър Туист“, „Големите надежди“, „Баскервилското куче“ са следващите книги, илюстрирани от Ясен Гюзелев. Всички те са изпълнени изключително прецизно и почти всяка е различна.   

„Докато човек, особено съвременния човек се опитва непрекъснато как да свърши една работа по-бързо, аз вървя по обратния път – търся само качеството, търся продукта който знам, че трябва да направя, независимо колко единици време ми струва. … Почти никога не използвам една и съща техника, едно към едно с предишния си проект. Всяка нова работа я виждам по различен начин и тя изисква ново намиране. Това не е самоцелно. Винаги ми се е струвало, че ако тръгна да работя рутинно, някак си ще стана безинтересен на себе си, а и на другите със сигурност.“ – споделя Ясен Гюзелев.

Този подход и брилянтното рисуваческо умение са оценени от издателите и читателите. Книгите, илюстрирани от него се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Спечелил е „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Пчелната царица“ и ’94 illustrators of the wear award, Болоня (1994); наградата на Buchkunst foundation, Германия (1997); „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2000); диплома от „Златният молив на Белград“ (2001); награда за книга на Независимите издатели, САЩ (2002); награди на Американския институт за графични изкуства (2002, 2003, 2004); „Luchs“, награда от радио Бремен и „ Die Zeit“ за „Дон Кихот“; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк (2004); наградата на издателство „Хр. Г. Данов“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2010).

Изложбата проследява творческия път на Ясен Гюзелев от изящните рисунки, правени през 1978 г. в Художествената гимназия до последните, току що направени илюстрации към „Декамерон“ на Бокачо.

По време на изложбата очаквайте премиерата на „Алиса в огледалния свят“ и второто издание на „Алиса в страната на чудесата“.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА