Честит имен ден на всички, които носят името Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благойна, Евангелина, Bангел!

На днешният ден църквата чества едно от най-големите тайнства в християнството - Благовещение. Празникът е част от Великдeнския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март.  Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, сина Божий. За това тайнство се разказва в Евангелието от Лука, Гл. 1.

 

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Също днес, в 3:00 сутринта се местят стрелките на часовниците с един час напред, с което се навлиза в лятното часово време.

 

Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад. Това са растения, които съдържат голямо количество желязо, което спомага за по-добрата циркулация на кръвта в тялото.  Също така е традиция на този ден на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник - риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. Традиция е на този ден да се дупчат ушите на малките момичецна, защото се вярва, че по-леко и бързо зарастват всички рани.

 

Район „Нови Искър“ честити именния ден на всички, които носят имената Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благойна, Евангелина, Bангел! Бъдете живи, бъдете здрави, радвайте се на хората, които обичате, бъдете позитивни, за да бъде и годината такава. Вярвайте в доброто, за да вярва и то във вас.  

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА